Integrale geboortezorg indicatoren
Meetinstrument
Zwangerschap, geboorte en gynaecologische aandoeningen
Een set indicatoren om de kwaliteit van de geboortezorg te monitoren, op regionaal niveau te leren en verbeteren en om relevante keuze-informatie voor cliënten te bieden.
Omschrijving
Alle partijen die deel uitmaken van de integrale geboortezorg (KNOV, Bo Kraamzorg, NVOG, NVK, NVZ, Federatie VSV’s, ZN en de Patiëntenfederatie Nederland, onder voorzitterschap van het CPZ), hebben zich tot doel gesteld om de perinatale sterfte en morbiditeit te reduceren en de integrale geboortezorg voor de cliënt meer cliëntgericht te maken. Hiertoe is een Zorgstandaard Integrale Geboortezorg (ZIG) opgesteld en een bijbehorend implementatieplan.
De bijbehorende set indicatoren heeft tot doel om de kwaliteit van de integrale geboortezorg te monitoren, op landelijk en reionaal niveau te leren en verbeteren, om relevante keuze-informatie voor cliënten te bieden en zorginkoopinformatie voor de zorgverzekeraars. De set indicatoren bestaat uit zorginhoudelijke (uitkomst)indicatoren, uit cliëntervaringsmetingen, uit monitorindicatoren voor de implementatie van de ZIG en uit klantpreferenties van de verloskunde en de kraamzorg.
De indicatorenset Integrale Geboortezorg voor verslagjaren 2020 en 2021 wordt in juli 2020 gepubliceerd.
Beoordeling door Zorginstituut Nederland
De betrokken partijen in de Integrale Geboortezorg werken doorlopend samen in een werkgroep om jaarlijks de indicatorset tripartiet te verbeteren en vernieuwen. Deze werkgroep wordt voorgezeten en gecoördineerd door het College Perinatale Zorg (CPZ).
Het Zorginstituut beoordeelt of de indicatoren aan het Toetsingskader van het Zorginstituut voldoen. Als dat zo is, kunnen de indicatoren in het Register en op de Transparantiekalender geplaatst worden. Met deze toets gaat het Zorginstituut vooral na of bij de partijen overeenstemming is over de indicatorset. De resultaten van de toets leggen we vast in een zogeheten toetstabel. Vervolgens stelt de Raad van Bestuur van het Zorginstituut vast of de indicatorset voldoet aan het Toetsingskader. Zo ja, dan wordt de set opgenomen in het Register en komen de indicatoren op de Transparantiekalender.
Werkinstructie
Bij elke indicatorset hoort een indicatorgids. Deze beschrijft voor iedere indicator afzonderlijk de definitie, meetinstructie, meetperiode, bron, relevantie et cetera. De werkgroep Integrale Geboortezorg hanteert een indicatorgidssjabloon (conform die van de Medisch Specialistische Zorg). Hiermee kunnen werkgroepen makkelijker eenduidige indicatorgidsen opstellen, met daarin alle relevante informatie.
Procesbeschrijving
De deelnemende zorgverleners in de Integrale Geboortezorg hebben met gegevensmakelaar Perined langdurige procesafspraken gemaakt over het verzamelen, bewerken en doorleveren van gegevens.
Uitkomst van de beoordeling
De indicatoren Integrale Geboortezorg voor verslagjaar 2020 en 2021 zijn getoetst en voldoen aan de criteria van het Toetsingskader.