De BgZ bevat de belangrijkste (medische) patiëntgegevens waarvan zorgverleners hebben bepaald dat ze in elk onderdeel van het geplande of ongeplande zorgproces van belang zijn. Het draagt bij aan de kwaliteit, veiligheid en continuïteit van de zorg, voorkomt dat een patiënt zijn verhaal steeds opnieuw moet doen en draagt bij aan het verminderen van administratieve last en het voorkomen van fouten. Alle betrokken partijen hebben de afgelopen periode hard gewerkt om deze kwaliteitsstandaard voor de praktijk te ontwikkelen.
Kwaliteitsstandaard Basisgegevensset Zorg opgenomen in Register
De kwaliteitsstandaard ‘Uitwisseling Basisgegevensset Zorg (BgZ) tussen instellingen waar medisch-specialistische zorg (MSZ) wordt verleend’ is ingeschreven in het Register van het Zorginstituut. Dat is een belangrijke stap om patiëntgegevens veilig en zorgvuldig over te dragen tussen instellingen voor medisch-specialistische zorg.
Resultaat van intensieve samenwerking
De kwaliteitsstandaard BgZ is mede tot stand gebracht door de Federatie Medisch specialisten (FMS), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Met het opnemen van de kwaliteitsstandaard in het Register geven partijen duidelijkheid over het belang van het gebruik van de BgZ voor goede zorg. Dit geeft richting aan de technische implementatie die samen nog verder uitgewerkt moet worden voor de organisatie van zorg in de praktijk.
Fundament voor databeschikbaarheid
Het elektronisch uitwisselen van gegevens wordt voor specifieke gegevensuitwisselingen wettelijk verplicht. Dit staat in de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Als zorgverleners gegevens elektronisch uitwisselen, komt informatie over de behandeling en zorg voor patiënten sneller beschikbaar en is er minder kans op fouten. In de informatieparagraaf van de kwaliteitsstandaard spreken partijen af welke gegevens zorgverleners nodig hebben voor het leveren van goede zorg. Deze afspraken zijn het fundament van de elektronische gegevensuitwisseling. De uitwisseling van de BgZ tussen medisch specialistische instellingen wordt via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) een verplichte uitwisseling.
Het Register
De kwaliteitsstandaard BgZ is niet de eerste kwaliteitsstandaard voor de Wegiz die is ingeschreven in het Register. Eerder zijn voor Overdracht medicatiegegevens in de keten en het Kwaliteitskader Spoedzorgketen al een informatieparagraaf toegevoegd. Het Register bevat alle kwaliteitsproducten die door organisaties van cliënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn ontwikkeld om de kwaliteit van zorg in de praktijk te verbeteren. Het maken van afspraken over goede zorg gaat hand in hand met het maken van afspraken over welke gegevens moeten worden vastgelegd en gedeeld voor het leveren van goede zorg.
Meer weten?