Ervaringsmeting Generiek kompas
Meetinstrument
Langdurige zorg
Dit is een van de twee sets indicatoren die kwaliteitsinformatie oplevert voor de verpleeghuiszorg en wijkverpleging. Dit meetinstrument is bedoeld om, in combinatie met het Kwaliteitsbeeld, inzicht te krijgen in kwaliteit op basis van ervaringen van mensen met een zorgvraag, mantelzorgers en naasten, zodat organisaties en professionals op basis hiervan kunnen leren en verbeteren, en er transparantie is voor keuze-informatie, zorginkoop en toezicht.
Dit meetinstrument hoort bij het Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’. Per 1 januari 2025 is dit nieuwe meetinstrument beschikbaar en tevens het instrument wat elke organisatie in de Wlz en de Zvw gebruikt om jaarlijks een ervaringsmeting uit te voeren en de uitkomsten ervan aan te leveren bij de gegevensmakelaar. De gegevensmakelaar levert deze gegevens door naar Zorginstituut Nederland. Dit handboek biedt richtlijnen voor organisaties, meetbureaus en ECD-leveranciers voor een correcte uitvoering en aanlevering van de gegevens. Dit handboek licht de vragenlijst toe, geeft meetinstructies en voorziet organisaties van informatie over de aanlevering via een gegevensmakelaar.
Zorgaanbieders die binnen de reikwijdte van het kwaliteitskompas vallen, zijn verplicht die informatie aan te leveren. Het Zorginstituut heeft de wettelijke taak om die verplichte informatie als openbare data te publiceren, voor professionals én burgers. Met de uitvraag kunnen cliënten en verwanten en zorgverleners een goed beeld krijgen van de betreffende zorgaanbieder(s).
Lees het Generiek kompas voor de onderliggende visie en de bredere context.
Beoordeling door Zorginstituut Nederland
Het meetinstrument voldoet aan de eisen van het Toetsingskader Kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten versie 3.0.
Een brede vertegenwoordiging van de tripartiete partijen zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van het meetinstrument. PFN is niet betrokken geweest bij de ontwikkeling van het meetinstrument. Dit is in lijn met de beslissing van PFN om niet mee in te dienen van het Generiek kompas 'Samen werken aan kwaliteit van bestaan' aan het Register. De onderbouwing van hun besluit geven zij aan in de brief van 4 juni 2024 aan de Kwaliteitsraad.
Als onderdeel van het implementatie- en onderhoudsplan, behorend bij het Generiek kompas, hebben de betrokken partijen gewerkt aan een nieuw meetinstrument voor het meten van ervaringen van mensen met een zorgvraag, mantelzorgers en naasten, voor zowel de Wlz als de Zvw. Dit ter vervanging van de zes vragen uit het ervaringsinstrument (Totaalscore) van de Wlz en de PREM wijkverpleging. Deze instrumenten hebben wel als basis gediend voor het nieuwe meetinstrument.
Het meetinstrument is bedoeld om, in combinatie met het kwaliteitsbeeld, inzicht te krijgen in kwaliteit op basis van ervaringen van mensen met een zorgvraag, mantelzorgers en naasten, zodat organisaties en professionals op basis hiervan kunnen leren en verbeteren, en er transparantie is voor keuze-informatie, zorginkoop en toezicht.
De vragenlijst is gebaseerd op de valide vragenlijsten vanuit de PREM wijkverpleging en de Totaalscore. Deze vragenlijst is door een onderzoeksbureau doorontwikkeld tot een concept vragenlijst. De concept vragenlijst is door een ander onderzoeksbureau in een pilot doorontwikkeld tot een definitieve vragenlijst.