Kwaliteitsstandaard opgenomen in het Register
Opgenomen in het Register:
Omschrijving
De Module Diabetes Hulpmiddelen/consensusdocument kwaliteitscriteria voor standaard bloedglucosemeting valt onder het Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg. In dit kwaliteitskader wordt in generieke termen beschreven wat de uitgangspunten zijn voor goede hulpmiddelenzorg. Het gaat hierbij om alle hulpmiddelen die vallen onder de Zorgverzekeringswet. Het kwaliteitskader is een kapstok op basis waarvan specifieke op een aandoening of type hulpmiddel gerichte kwaliteitsstandaarden worden ontwikkeld. De module diabetes hulpmiddelen/consensusdocument kwaliteitscriteria voor standaard bloedglucosemeting is zo'n kwaliteitsstandaard
Voor veel mensen met diabetes is goed zelfmanagement van belang om de bloedglucosewaarden binnen bepaalde grenzen te houden. Hierbij is een bloedglucosemeter met toebehoren onmisbaar. Complicaties op de korte en lange termijn kunnen hiermee voorkomen, uitgesteld of verminderd worden. Zelfcontrole speelt binnen de behandeling daarom een essentiële rol. De effectiviteit van de behandeling is mede afhankelijk van de kwaliteit van zelfcontrole.
Consensusdocument kwaliteitscriteria standaard bloedglucosemeting
Voor een optimale zelfcontrole is het essentieel dat:
• De patiënt over een voor hem of haar geschikte bloedglucosemeter (met voldoende teststrips of cassettes) beschikt d.w.z. een kwalitatief goede meter die past bij het functioneren van de patiënt en zijn wijze van zelfmanagement.
• De patiënt de juiste educatie en instructies over het gebruik van de bloedglucosemeter en het zelfmanagement ontvangt en deze opvolgt.
• De patiënt zelf, voor zover mogelijk, de verantwoordelijkheid en regie heeft over zijn gezondheidssituatie.
De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland heeft een positief besluit genomen over opname in het Register, onder voorbehoud van de tekst over substitutie van de bloedglucosemeter op economische gronden (hoofdstuk 3.2.1, blz. 15 van de module). Deze tekst, hieronder voorlopig te vinden in het document "Aanvulling module diabetes", is door het Zorginstituut later vastgesteld en toegevoegd.
Er zijn een aantal vragen gesteld aan het Zorginstituut nadat de module was opgenomen. Deze zijn, met antwoord en toelichting, hieronder ook openbaar gemaakt.
Opgenomen in het Register
Beoordeling kwaliteitsstandaard op 08 juni 2017 door Zorginstituut Nederland
Betrokken partijen
Alle relevante partijen zijn betrokken: (koepels van) patiëntenorganisaties, zorgaanbieders (waaronder V&VN, KNMP), verzekeraars en fabrikanten/leveranciers van hulpmiddelen.
De betrokken partijen bieden de kwaliteitsstandaard gezamenlijk aan, op één onderdeel na; daarover wordt de Kwaliteitsraad gevraagd een uitspraak te doen. Het gaat over substitutie van de bloedglucosemeter (H. 3.2.1.).
Beschrijving zorg & organisatie
De module heeft betrekking op de fase van voorbereiding en start van zelfcontrole, de begeleiding tijdens start van zelfcontrole, op de chronische fase en op de organisatie en infrastructuur rondom zelfcontrole. Daarbij wordt expliciet ingegaan op de rol van de patiënt, betrokken zorgverleners, klinisch chemici, fabrikanten, leveranciers en zorgverzekeraars; met aandacht voor samenwerking in de keten.
Volledigheid kwaliteitsstandaard
Er is een samenvatting (separaat ingediend) en een implementatieplan, dat tevens als onderhoudsplan kan worden gezien: NDF als eigenaar neemt hiervoor verantwoordelijkheid en alle partijen hebben hun medewerking toegezegd. Er is een tijdpad aangegeven voor het ontwikkelen van een patiëntenversie.
Er is een tijdpad aangegeven voor het ontwikkelen van indicatoren en een informatiestandaard. Dit is opgenomen in het implementatieplan, waarin bovendien is benoemd wie dit oppakt en op welke termijn.