Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ versie 4.0 opgenomen in Register
Nieuwsbericht
20-02-2025
14:00
Het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ versie 4.0 (LKS) is ingeschreven in het Register van het Zorginstituut. Hierin beschrijven betrokken partijen uit de geestelijke gezondheidszorg de normen waaraan een zorgaanbieder moet voldoen om de zorg en behandeling te organiseren voor de individuele cliënt binnen de curatieve zorg.
Nieuwe versie moet onduidelijkheden wegnemen
Het LKS 4.0 is opgesteld door een samenwerking van een groot aantal ggz-partijen: de Nederlandse ggz, LVVP, MIND, NHG, NIP, NAPA, NVO, NVKG, NVvP, NVP, MEERGGZ, VVGN, V&VN en ZN. De vorige versie van het LKS (versie 3.0) zorgde voor onduidelijkheid en verschillende interpretaties over de inzet van professionals als regiebehandelaar. Daarom is in de afgelopen periode door betrokken partijen met grote zorg gewerkt aan het LKS 4.0. Hierin beschrijven zij de normen waaraan verschillende rollen van betrokken zorgverleners moeten voldoen in verschillende onderdelen van het zorgproces. Omdat het LKS 4.0 voldoet aan de criteria uit het toetsingskader, heeft de Raad van Bestuur van het Zorginstituut op 31 januari 2025 besloten om het LKS 4.0 op te nemen in het openbaar Register. Daarmee is het LKS 4.0 de nieuwe standaard voor zorgaanbieders. De nieuwe versie wordt gedurende 2025 ingevoerd. Het LKS 4.0 is net als versie 3.0 te vinden op de pagina GGZ Landelijk Kwaliteitsstatuut.
Belangrijkste wijzigingen LKS 4.0
Sinds 2022 geldt versie 3.0 van het LKS en beschikken alle Zvw-zorgaanbieders over een eigen kwaliteitsstatuut volgens het format versie 3.0. De belangrijkste wijzigingen in LKS versie 4.0 zijn:
- In het LKS 4.0 is een tabel opgenomen met hierin een korte weergave van de profielen van beroepsgroepen. Deze tabel is een belangrijke bouwsteen om invulling te geven aan het begrip regiebehandelaar.
- De categorie-indeling is vervangen door invulling van regiebehandelaarschap naar settings van het Zorgprestatiemodel (ZPM). Versie 4.0 is nu gelijk aan de veldnorm beroepen.
- Het onderscheid tussen de indicerend regiebehandelaar en de coördinerend regiebehandelaar is minder hard geworden. We spreken in LKS 4.0 over de indicerende rol en de coördinerende rol van de regiebehandelaar. Aan de verschillende rollen zijn voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden kunnen verschillen per setting.
Per wanneer?
Vanaf 1 januari 2026 vervalt de geldigheid van het kwaliteitsstatuut versie 3.0 en vervalt de ZPM veldafspraak ‘Tijdelijke invulling regiebehandelaarschap’. Medio mei 2025 komen de formats voor de kwaliteitsstatuten versie 4.0 beschikbaar in het portaal www.ggzkwaliteitsstatuut.nl. Vanaf dat moment hebben zorgaanbieders 3,5 maand de tijd om het nieuwe format in te vullen, te registreren en zo nodig na controle aan te passen.
Vragen of signalen
Partijen hebben afgesproken ervaringen met het gebruik van het LKS 4.0 door cliënten, professionals, zorgaanbieders en zorgverzekeraars te inventariseren en deze te bespreken in de Landelijke werkgroep kwaliteitsstatuut en zo nodig ook in het bestuurlijk overleg LKS. Op basis hiervan gaan partijen ook aan de slag met een FAQ. Vragen of signalen kunt u doorgeven bij uw eigen beroeps- of branchevereniging.